De oplichterij

De oplichterij – Rotterdam – 2000

Uitgeverij de Oplichterij

De Oplichterij is de uitgeverij die publicaties uitbrengt die ertoe doen en een wezenlijke bijdrage leveren aan onze wereld. Het assortiment is breed: sociale- maatschappelijke werken, poëziebundels en kunst- en fotoboeken. Naast eigen producties kunnen ook auteurs en kunstenaars hun werken onder brengen bij de uitgeverij. (info: martijn.crowe@gmail.com)

De uitgeverij kent haar oorsprong in cultureel centrum De Oplichterij, gevestigd aan de Witte de Withstraat te Rotterdam. Na vele jaren omzwervingen via Bangladesh, Cambodja en Brazilië, is de Oplichterij verder gegaan en is de uitgeverij nieuw leven ingeblazen. De thuisbasis van De Oplichterij is Amsterdam en São Paulo.

THE FAKETORY
The Faketory is een internationaal georiënteerde kunststudio. Organisator Martijn Crowe is in 2001 in Rotterdam (Witte de withstraat) de Oplichterij begonnen, later The Faketory. De Oplichterij is beroemd geworden door de exposities, kunstenaars, dichters, muzikanten en goeie koffie. Na 5 jaar sloot de Oplichterij zijn deuren en is de kunststudio verder gegaan in São Paulo en Amsterdam.

​Martijn is lang directeur en organisatieadviseur geweest. Op zijn vijfenveertigste besloot hij naar Brazilië te verhuizen en alleen nog mensen te helpen die het niet kunnen betalen. Nu reist hij de hele wereld af met zijn vrouw, antropoloog Sabya van Elswijk en kinderen om onderzoek te doen naar ouderen, jongeren, zwervers en Drag Queens. Ze zijn onder andere in Japan, Bangladesh, Nederland, Brazilië, Bolivia en Cambodja geweest. En zijn nog steeds onderweg

The Faketory brengt deze onderwerpen de wereld in door middel van schilderijen, boeken, festivals, foto’s en lezingen.